Aantal verkochte woningen daalt landelijk, geldt dat ook voor de prijzen?

Als lokale makelaar vinden wij het belangrijker wat er gebeurt in Eemland, dan in heel Nederland.

Eigenlijk zegt een gemiddelde niet veel. Dat leren we al snel op school. Het was leuk om te horen dat ruim 70% van de leerlingen waren geslaagd, maar als jij een van de pechvogels was, schoot je daar weinig mee op. 

In de huizenmarkt is het eigenlijk niet veel anders. Vandaag struikel je over de persberichten dat er in Nederland maar liefst 20% minder woningverkopen zijn dan in de maand september van 2017.  Dat klinkt als behoorlijk veel, in aantallen gaat het dan om circa 3500 woningen. Zeg maar een klein dorpje. Maar wat betekent dit nu voor de regio Eemland en voorspelt dit nog meer veranderingen in prijzen of verkoopsnelheid?

Hoewel wij geen kristallen bol bezitten, kunnen we wel naar de cijfers in onze regio kijken en hebben wel een idee over de nabije toekomst.

Tot en met de aanwezige cijfers van het derde kwartaal 2018 geldt voor Amersfoort een daling van 14% en in Leusden circa 17% ten opzichte van de eerste kwartalen van 2017 (bestaande bouw) Hoewel dat redelijk in de lijn ligt met de landelijke cijfers betekent dit dat er in Amersfoort circa 200 minder woningen zijn verkocht en in Leusden circa 50. Dat lijkt al weer minder heftig, maar misschien nog belangrijker, wat doet dit met de prijzen.

Historisch gezien lijkt het logisch dat, zolang de vraag hoger is dan het aanbod, de prijzen zullen stijgen en meer mensen hun woning te koop zullen zetten. Wat is er dan nu aan de hand? Er komen minder woningen in de verkoop en de prijzen lijken te gaan stabiliseren. Leusden liet het laatste kwartaal een kleine daling zien van 0,6% en Amersfoort nog een kleine stijging van 1,2%.

Belangrijk is wat het laatste kwartaal van 2018 zal laten zien. Wij zijn van mening dat er geen significante prijsschommeling op komst is, daarvoor is de vraag, ten opzichte van het aanbod, nog te groot. Maar wij zullen u op de hoogte houden van deze ontwikkelingen.

Wat wij wel zien, is dat de koper van vandaag zijn/haar buik vol heeft van hectische inschrijvingen en open huizen, waar je samen met 20 anderen een paar minuten door een woning heen mag lopen en vervolgens binnen een paar uur een bod moet uitbrengen. Dit lijkt wel langzaam aan te gaan veranderen, er komt steeds meer ruimte voor normale onderhandelingen en plezierige verkopen. Het kopen en verkopen mag immers toch wel een feestje zijn. De transactiecijfers laten in onze optiek ook zien dat een inschrijving ook niet per definitie een hogere opbrengst tot gevolg heeft.

Uiteraard zijn er uitzonderingen en kan het soms moeilijk op een andere wijze. Kleinere kantoren moeten soms in verband met agenda beperkingen voor een open huis kiezen, maar wij verwachten dat het aantal open huizen en inschrijvingen in de aankomende periode verder zal afnemen. In onze ogen zal dat weer een positieve invloed op het aantal beschikbare woningen hebben. Als het weer eenvoudiger wordt om te kopen, dan zullen mensen wellicht makkelijker hun woning in de verkoop durven zetten.

Momenteel durft bijna niemand meer eerst te verkopen en dan pas aan te kopen. De angst om géén woning te hebben is groter dan met twee woningen te zitten en de bijbehorende dubbele woonlasten. Wij zien daarin al kleine verschuivingen plaatsvinden en dat duidt in onze ogen op een wat stabiliserende woningmarkt.
Zoals gezegd, over een kristallen bol beschikken ook wij niet, maar we delen graag onze mening en kennis om zoveel mogelijk mensen goed te informeren.


Verkoper van Ringweg-Randenbroek 44 b
9

Alles liep erg goed. Vanaf de 1e afspraak een goed gevoel. Ook het contact verliep erg makkelijk. Ook buiten werktijden kon ik terecht met vragen. Zeker een aanrader.

Verkoper van Karper 139
8

Contact verliep soepel. Hij was erg goed voorbereid. Kende de marktwaarde goed. Jong persoon met een frisse kijk op de huizenmarkt.

Mevr. Kaldenberg (zoeken en aankoop)
9

Met een professionele en zeer deskundige aanpak heeft Hendrik-Jan mij top geholpen bij de aankoop van de nieuwe wonining!

Lees meer
Terug
Recent bekeken